SSES Events

Våra möten och seminarier har till syfte att öka kunskaperna om ny teknik och alternativa arbetsmetoder. De uppskattade sammankomsterna genomförs ofta i samarbete med leverantörer på tekniksidan och har under åren resulterat i många nyttiga kontakter.

Oktober 2023
The Node på Sergels Torg

SSES fick förmånen att den 9 oktober 2023 gästa det nystartade studiokomplexet The Node på Sergels Torg. Mer centralt läge går knappast att hitta!

Presentatörer under kvällen var Jian Rödblom, tidigare ordförande i SSES, och Jens Eklund, arkitekten bakom alla smarta ljudlösningar i The Node.

SSES medlemmar och andra specialinbjudna bjöds på en muntlig genomgång bakom hela idén med detta 2 400 kvm stora studiokomplex, och under de påföljande rundvandringarna fick besökarna i smågrupper detaljstudera de många tekniska lösningar som Jens uppfunnit för att passa i just The Node. Och givetvis fick vi provlyssna på det häpnadsväckande soundet, framförallt kanske i “pärlan” i studiokomplexet: Studio 1.

Allt i ljudväg i den (och alla andra studior) står Jens bakom. Mycket inspirerande! En trappa upp från Studio 1, på samma plan som Sergels Torg fick vi kika in i Studio A, som har fönster ut mot 60 000 dagliga förbipasserande. I denna studio återfinns en del av Aviciis originalutrustning, vilket har sin förklaring i att The Aviicii Foundation är en av delägarna i The Node.

Att komplexet ligger centralt visade sig förstås vara en utmaning, men vi besökare kunde konstatera att utifrån kunde ingenting höras. Inte ens i Studio A lär det höras när det precis intill pågår konsert på The Nodes stora scen…

November 2022
Atlantis Studios

Höstmörkret skingrades när SSES fick tillfälle att ordna ett event på anrika Atlantis Studios måndagen 7 nov 2022.

Evenemanget blev mycket välbesökt och vi bjöds på rundvandring, anekdoter om och inblickar i denna nära nog legendariska studio, samt givetvis trevlig samvaro över en drink och en bit mat.

Från starten som Metronome Studios, via Rune Persson, ABBA och Tretow, till dagens moderna studiofacilitet med både den allra senaste tekniken såväl som väl beprövad utrustning av äldre datum. Våra ciceroner under kvällen var Niclas Lindström och Calle Gustavsson.

November 2019
Världsunik mikrofonstativ av Didirk De Geer

Legendaren Didrik De Geer avtäckte sin nya minst sagt banbrytande serie av mikrofonstativ, under vad som kan ha varit årtiondets teknikevent den 20e november 2019 på Baggpipe Studios i Stockholm.

Vi (SSES medlemmar) hade privilegiet att vara bland de första i världen som fick se mikrofonstativen och få höra om hur Didrik utvecklat och tillverkat dem. Vi kan med handen på hjärtat säga att vi nog aldrig fått uppleva en föreläsning med en sådan nivå av teknisk briljans, ingenjörsskap och dedikation.

Vi fick bland annat höra Didrik berätta om varför han beslöt sig för att helt och hållet återuppfinna ett mikrofonstativ från grunden – en radikal förbättring som vi och antagligen alla andra inom ljudvärlden inte kunde föreställa oss. Exempelvis fick vi ta del av detaljer om hur Didrik tillverkar nästintill alla delar av stativet (och sina legendariska mikrofoner) helt själv i sin egenutvecklade verkstad; Och det med en precision som få (om några) tillverkningsprocesser och digitalt styrda maskiner kan mäta sig med. Allt för att radikalt öka stativens och mikrofonernas transparens vid ljudupptagning för att människor ska njuta av bästa möjliga ljudklang och musikupplevelser.

SSES tackar Didrik för sina enorma insatser för ljudkvalitet och musikupplevelser av världsklass med sina unika mikrofoner, mikrofonstativ och inspelningsmetoder.

Tack Didrik för hur du inspirerade oss alla med din enorma kunskap, dina färdigheter och ditt engagemang!

Oktober 2019
Genelec – The Bigger Ones

 

Genelec lanserade nya högtalarserien The Bigger Ones på Baggpipe Studios i oktober med Thomas Lund och Aki Mäkivirta.

Seminarie och härligt mingel varvades med trevlig lyssning i kontrollrummen.

September 2019
Analogt vs Digitalt på Soundtrade

 

Studioevent på Soundtrade i september. Jämförelser av truminspelning analogt och digitalt varvades med mycket trevlig mingel med intressanta djupa samtal och utbyten av insikter.

Med Emil Pettersson, Jan-Erik Eriksson med flera. Anders Pantzer och Anders Glantz från Soundware var också på plats med spännande utrustning för oss att känna och lyssna på.

April 2019
Avid på Baggpipe

 

Studioevent med Avid på Baggpipe Studios i april med Oskar Sadle, Avids Audio Application Specialist, där han gick igenom senaste nytt i Pro Tools 2019, MTRX, S3, Dock och Control App.

Februari 2019
Mixseminarie på SAE – “Gårdagens vs dagens mixning”

 Lars Rosin och Ulf Börjesson gick igenom Björn Skifs klassiska Billboardetta “Hooked on a feeling” från 1974 som Lars mixade då det begav sig. Dåtidens relativa “begränsningar” krävde ibland sina nödlösningar och vi fick ta del av ett pärlband av anekdoter kring denna svenska klassiker.

Producenten och låtskrivaren Joy Deb tog oss sedan med på djuphavsdykning i låten “Heroes” med Måns Zelmerlöw, som han själv varit med att producera.

Oktober 2018
Yardhouse Studio & Leapwing Audio seminarie

 SSES for ut till Tullinge för att sparka in dörren hos SSES-medlemmen Gerhard “Kuno” Kunossons helt nybyggda studio Yardhouse, där vi även fick möjlighet att utvärdera nya analoga outboard-prylar via DLX Music.

Samma kväll bjöds vi på ett livestreamat seminarie direkt från pluginföretaget Leapwing Audio, där bolagets produktansvarige Robin Reumers i USA gick igenom deras mastringspluggar DynOne och CenterOne.

September 2018
Nox Studio & Klevgränd

I Jakobsberg huserar NOX Studios i nybyggda lokaler sedan 2017, en idag unik studiosatsning på totalt 650m2 med Pelle Broberg & Niklas Bergström bakom masterreglarna.

Kvällen till ära hade vi samtidigt finbesök från Sebastian & Johan från plugintillverkaren KLEVGRÄND som gick igenom sitt spännande sortiment av produkter för musik- & ljudproduktion.

Maj 2018
Kungliga Operan

SSES fick royalistiskt backstagepass av överste ljudmarchalk Tony Dickman på Operan i Stockholm där vi bjöds på en lika unik som spännande inblick i vad som händer på insidan av denna historiska plats.

 

Maj 2018
Minisymposium på SAE/Soundtrade Studios

Hur ser ljudtekniker och producenters framtid ut?
Vad finns det för nya möjligheter och verktyg?

Daniel Johansson (forskare, Linnéuniversitet), Örjan Strandberg (copyright expert & multikonstnär), Kristofer Eng & Philip Bennefall (Elias Interactive) och David Segal & Joakim Johansson (SAE/Interactive Sound Design) berättade för ett välfyllt Soundtrade Studios om utvecklingen kring AI, AR, Blockchain, upphovsrätt för musiker/tekniker och allt du behöver veta kring adaptiv musikproduktion.

Mars 2018
Bitwig Studio på KMH

Det är inte varje dag man stöter på en helt ny DAW, men plösligt händer det på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Berlinbaserade Bitwig Studio är något av en doldis i DAW-världen och en som kunde berätta mer om några av programmets unika funktioner var producenten/musikjournalisten Peter Marchione.

Februari 2018
Håkan Lindberg / Lars Mossberg seminarier

Mikrofonkännaren Håkan Lindberg tog oss med på djuphavsdykning bland tyska klassiska mikrofoner och olika mikrofontekniker tillsammans med fina inspelningar från svunna tider.

Tidigare SR-medarbetaren Lars Mossberg berättade om nya möjligheter att skapa musikradio med hjälp av dagens streamingtjänster, med ett bättre ljudande resultat än traditionell radio någonsin gjort.

November 2017
Stockholm Rockers

Hur kan inspelningar från förr fortfarande låta så bra, än idag?
Hur kan man ta del av gårdagens teknik/kunnande och få dagens produktioner och låta bättre?

Soundtrade Studios fick vi tillsammans med Ulf Börjesson och Lars Rosin och bandet Stockholm Rockers första klassens lektion på hur man på under två timmar utför (och slutför) en singelinspelning enligt liknande recept man gick efter på 60- och 70-talen.

Videoupptagning från SSES’s event på Soundtrade i November 2017.
71min.

September 2017
Amphion Loudspeakers

BaggPipe Studios i Skärmarbrink/Sthlm, med studioansvarige Willem Bleeker öppnade dörrarna till höstens första SSES-event då vi fick finbesök från öster. Anssi Hyvönen ifrån finländska högtalartillverkaren Amphion visade upp modeller i deras sortiment av studiomonitorer under en lyckad och välbesökt tillställning.

Som flera andra klassiska studios i Stockholm är även BaggPipe från början en gammal biograf (“Kaza”) som sedan gjordes om till inspelningsstudio i mitten på 60-talet och har sedan dess blivit känd som “EMI-studion”, Cosmos och X-Level.

March 2017
Avid & Dyna Mount

SAE Institute i Solna presenterades vårens kollektion av nyheter i Avid/ProTools 12 av Juhani Hämmilä och Emil Pettersson, följt av Håkan Lindberg från mikrofonen.se som visade mikrofonstativ från Dyna Mount, som enkelt kan fjärrstyras från din egen smartphone.

November 2016
Northbound

Northbound Music Group drivs av Peter Cartriers och Tommy Leino och arbetar mycket mot den amerikanska marknaden. Ett 5-600 m2 kvadratmeter imponerande studiokomplex på Dalagatan i Stockholm.

Förutom en stor studio med ett 48-kanalers SSL Duality och tre inspelningsrum, även fem mindre studior/”production suites”. Däremellan fina lounger, mötesrum med andra faciliteter och hela komplexet är  byggt ovanför ett hotell där gäster kan sova över.

Oktober 2016
Portfoliobox | Elias | Soundtrap

Tre svenska bolag som på olika sätt är med och förändrar landskapet för ljud, musik och content är Portfoliobox, Elias Software och Soundtrap.

Nya verktyg och applikationer för ljudtekniker, producenter och branschaktörer presenterades under en spännande helkväll med seminarier på SAE Institute / Soundtrade Studios i Solna, som tillsammans med SAE var med och sponsrade kvällen.

Elever från KMH / Kungliga Musikhögskolan var också inbjudna till detta event.

www.portfoliobox.net/se
www.soundtrap.com
www.eliassoftware.com

Sept 2016
Studio Gröndahl

David Castillo på Studio Gröndahl tog emot SSES där vi fick beträda klassisk indie-rock-mark. David är nuvarande ägare sedan några år och är framgångsrik rock/metal-producent med akter som Katatonia och Opeth på sitt långa CV.

Kvällen till ära fick vi lyssna till trummisen Andreas “Habo” Johansson och gitarristen Marcus Jidell och mikrofoner från Sontronic.

studiogrondahl.com

Maj 2016
SSES vs Spotify på LLB-mässan 2016

På årets LLB-mässa höll SSES tillsammans med representanter från Spotify ett seminarie kring loudnessnivåer inom mastering och digital streaming.

Från SSES; Ulf Börjesson (moderator), Thomas “Plec” Johansson (The Panic Room), Johan Eckerblad (Mintelligence) och Johannes Ahlberg (SaintPid).

Från Spotify; Pär Bohrarper, Jyrki Pulliainen och Simon Hofverberg, som alla tre arbetar med encodingdelen och utsändningen av all musik från Spotify.

Foto: Björn Andersson

April 2016
Electrosound InReal och KLANG

Hos Electrosound i Bromma visade Håkan “Brollan” Söderström upp deras eget framtagna inear-monitor system InReal 1 och 3D-monitorsystemet från Klang Technologies.

electrosound.se

April 2016
“Det nya ljudet och den nya musiken i en digitalt förändrad medialandskap och värld”

Thomas L Lagö från högtalartillverkaren Quirra Sound och “ljudombudsmannen” Lars Bergh demonstrerade högtalare för offentliga miljöer/fasta installationer och höll seminarier kring ljudförbättringar i allmänna miljöer samt presenterade förslag för att ändra lagstiftningen kring ljudnivåmätningar.

qirrasound.se

ljudombudsmannen.se

November 2015
Avid® och Ehrlund Mikrofoner

Soundtrade Studio i Solna hade vi dubbla finbesök då Anders Glantz från AVID® visade höstens nya kortkommandon i ProTools™ och svenska Ehrlund Mikrofoner visade upp senaste höstkollektionen från Siljansnäs.

För att också kunna få lyssna på de olika modellerna i denna anrika studio hade Ehrlund & C:o för säkerhets skull även plockat med sig Morgan Ågren på trummor och Dalarnas Finest’s på gitarr, Claes Yngström.