Jan-Eric Persson tilldelas Den Gyllene Regeln 2023

Årets mottagare av SSES pris Gyllene Regeln är Jan-Eric Persson, en legendar inom svensk musikproduktion och grundare av skivbolaget Opus3.

Bolaget grundades redan 1976, och har genom decennierna som gått kommit att sätta en standard för välklingande musik, från vinyl via cd till högupplöst digitalt ljud.

Jan-Eric Perssons kännetecken är hans förmåga att med få mikrofoner göra inspelningar och skivproduktioner som audiofiler världen över anser ha absolut högsta möjliga kvalitet.

De noggranna arbetsmetoder som utgör kärnan i Jan-Eric Perssons inspelningsfilosofi, har han generöst delat med sig genom årens lopp, med kollegor inom SSES likaväl som i utbildning, bland annat som gästföreläsare vid Musikhögskolan i Piteå.

Classe Persson tilldelas Den Gyllene Regeln 2022

Classe mottar priset av SSES ordförande Jan-Erik Eriksson.

Classe har en mångårig erfarenhet av att lägga sista ”finputsningen” på den färdigmixade musiken. Tack vare att han adderar det där lilla extra åstadkommer han ett sound som låter bra både i hörlurarna, bilen, radion och i hemstereon. Han har i princip samarbetat med alla i branschen.

Men för att nämna några så har han jobbat med Håkan Hellström, Peter Le Marc, E.S.T., Tommy Körberg, Anders Widmark, Sara Isaksson, Monica Zetterlund, Anna Ternheim, Lisa Nilsson, Lasse Berghagen, The Rasmus, Helene Sjöholm, Thåström, Melissa Horn, Tommy Nilsson, Ulf Lundell, Eldkvarn, Totta Näslund, Mikael Wiehe, Tomas Ledin, Viktoria Tolstoy, Stefan Nilsson, Marie Fredriksson och Lisa Ekdahl. Gemensamt för de artister som har arbetat med Classe är att de lovordar hans gedigna öra och välljudande mastringar.

 
Med sitt värv tar Classe arvet vidare från sin far, Rune Persson, som lärde upp ABBA:s ljudtekniker Michael B. Tretow, och som skapade jazz- och pophistoria under flera decennier i Metronome-studion. Det finns med andra ord inga som är gladare än vi i SSES över att Classe tagit stafettpinnen vidare.

David Granditsky tilldelas Den Gyllene Regeln 2021

Priset delades ut på Soundtrade Studios den 3 november 2021

David mottar priset av SSES ordförande Jan-Erik Eriksson.

Mottagaren av Gyllene Regeln 2021 har många strängar på sin lyra och har levererat ljud till teater, show, musikal och turnéer sedan 1984. Dessutom har han både designat scenografi och video i olika sammanhang genom åren. Med sitt varma, genuina och naturliga sätt har han också kommit att bli en mycket uppskattad medarbetare inom branschen och inte minst på Hamburger Börs.

Styrelsens motivering löd då enligt följande:

Otaliga svenska och internationella legender i musikbranschen har David Granditsky att tacka för att deras show blev den bästa. Med trådlösa frekvenser mellan mix-plats och scen har han för nöjda och trygga artister fyllt sin börs med välljud och en och annan välförtjänt slant. En gyllene regel är “artisten främst” och David Granditsky visar alltid sitt sanna jag, inte minst för Merrill och Jay Osmond!

Ronny Lahti tilldelas Den Gyllene Regeln 2020

Ronny mottar priset under en paus från en pågående mix.

Styrelsens motivering 2020: 

Pristagaren av årets Gyllene Regeln är en ödmjuk doldis som ofta omnämns som en av ljud- och musikbranschens största och mest älskade förebilder. I över fyra decennier har han med sitt lugna och empatiska sätt varit en kompetent stöttepelare för den mängd artister, musiker, producenter, assistenter och andra ljudtekniker som han har arbetat med. De som under årens lopp befunnit sig i samma studio som honom vittnar om samma sak. Det vill säga Ronny Lahtis varma och medmänskliga bemötande och den vackra ljudklangen som ger hans tusentals mixar dess unika tidlösa signum. 

 
Ronny har spelat in och mixat i många av Sveriges allra finaste och gedigna musikstudior. På 80- och 90-talet spelade han också en central roll i framgångarna för de anrika studiorna Soundtrade Studios och Alpha Records. Genom åren har han har jobbat med merparten av Sveriges professionella artist- och musikerkår. Utöver sitt arbete som ljudtekniker så har Ronny även agerat producent på många produktioner samt släppt eget material.
 
Även om listan över alla de världsartister han har arbetat med hittills blir för alldeles för lång för att nämna här, så har vi ändå sammanställt en en kortare lista för den som är nyfiken nedan. Skulle vi ha missat några viktiga namn hoppas vi därför på överseende med detta då Ronny Lahtis katalog på Discog innehåller över 600 produktioner – till dags datum.
 
Själva priset har tillverkats av en volymregel som suttit i ett mixerbord som Ronny troligen själv har arbetat med under sin tid på Soundtrade Studios.
 
* Här ett urval av de grupper och artister Ronny har arbetat med:
Europe, Robyn, Britney Spears, Shanghai, Veronica Maggio, Monica Zetterlund, Roxette, Lisa Nilsson, Westlife, Bo Kaspers Orkester, Christian Falk, Lars Winnerbäck, Youssou N’Dour & Neneh Cherry, Peps Persson, Lisa Ekdahl, Loreen, Army Of Lovers, Petter, Darin, Eric Saade Style, Mustasch, Pernilla Wahlgren, Sha-Boom, Lustans Lakejer, Måns Zelmerlöw, Peter LeMarc, Per Gessle, Magnus Uggla, Dead By April, Saigon Kick, Tommy Nilsson, Jerry Williams, Blacknuss Allstars, Teddybears Sthlm, Mauro Scocco, Wilmer X, Lili & Susie, Charlotte Perrelli, Jill Johnson, Peter Jöback, Sarah Dawn Finer, Carola, Orup, Lena Philipsson, Jennifer Brown, Stephen Simmonds, Louise Hoffsten, Dirty Loops och många fler.
 

Lars Rosin tilldelas Den Gyllene Regeln 2019

Lars Rosin håller tacktal efter att ha fått hederspriset på SSES Årsmöte den 13 Maj 2019.

Styrelsens motivering 2019: 

Pristagaren är en idol och förebild för många verksamma i branschen med hans djupa kunskap, enorma erfarenhet,
passionerade engagemang för ljudteknik och dess utveckling. Hans milslånga lista av produktioner har inspirerat och underhållit miljontals människor då han mixat över 10.000 titlar.

Pristagaren har även verkat som ljudtekniker och studiomanager på flera av landets mest legendariska studiorsåsom Marcus Music (numera Soundtrade Studios), EMI Studios (numera Bagpipe Studio), Bohusstudio,Europafilm och Cuttingroom.

Pristagarens gedigna ljudarbete återfinns bl a i Sveriges första Billboard-etta någonsin “Hooked on a Feeling” med Björn Skifs 1974, en låt som också blev Billboard-etta igen 40 år senare, 2014. Han har även jobbat med artistersom Tomas Ledin, Vikingarna, Harpo och Ulf Lundell.

Priset är byggt av exakt den volymregel som pristagaren arbetat med under sina år som studioansvarig påMarcus Music (Soundtrade) under 70-talet.

Inspirerande bilder av Marcus Music och kloka ord från Lars som dess Studiomanager (Billboard Magazine, 20 Sept 1980)

Bernard Löhr tilldelas Den Gyllene Regeln 2018   

Den Gyllene Regeln etablerades för att belysa banbrytande och exceptionellt
kvalitativt ljudarbete utfört av en ljudtekniker/producent bosatt i Sverige. Ett arbete
vars konstnärliga och tekniska kvalitet skänker glädje till miljontals musik/ljudälskare
världen över, sprider medvetenhet om värdet av njutbart ljud, belyser Sveriges
tradition av ljudteknik och musik i absoluta världstoppen.

Tidigare år har priset bl.a. tilldelats Mikael B Tretow, en världsikon inom ljud och
känd för att ha skapat ”ABBA-soundet”, Salem el Fakir, skivartist och låtskrivare
samt Alar Suurna, hyllad ljudtekniker för bland annat Roxette.

Styrelsens motivering 2018:

“Bernard Löhr behöver oftast ingen närmare presentation. Han har jobbat i nära
samarbete med Benny Andersson sedan början av 1980-talet och ligger bakom
musikinspelningen och musikmixen till filmerna Mamma Mia och nu Mamma Mia 2
med premiär i juli 2018. Tillsammans med Björn och Benny har han varit den drivande
kraften i ljudarbetet till musikalerna Chess och Kristina från Duvemåla. Dessutom
har han arbetat med ABBA, Celine Dion, Style, Niklas Strömstedt, Robyn, Westlife,
Nils Landgren, Ace of Base, Lena PH, Tomas Ledin, Orup, Lisa Nilsson, Mauro Scocco och
många andra svenska artister.”

Utöver detta har Bernard varit med och byggt inspelningsstudios såsom Soundtrade
Studios i Solna och Mono Music Studio på Skeppsholmen.

Jian Rödblom (ordförande SSES) och Bernard Löhr

Bernard är en idol och förebild för många verksamma i branschen och hans produktioner
har inspirerat miljontals människor, inte minst många barn och ungdomar som lärtkänna ABBA, Chess och andra musikaler och därigenom fått njuta av svensk musik meddet erkänt distinkta “svenska soundet”. Hans företag Pole Position är världsledande inomljudinspelning till film. Senast hördes Bernard och hans kollegors arbete i filmen Dunkirk,
där Pole Position spelade in och skapade merparten av fartygs- och flygplansljuden.Filmen Dunkirk blev nominerad till åtta Oscars och vann tre.

Bernards gedigna arbete med ljud och musik för film återfinns i Mamma Mia och dessuppföljare Mamma Mia 2 som har världspremiär under juli 2018.

Prisets volymregel har Bernard arbetat med under sina år som för Studioansvarig på
Soundtrade Studios under 80-talet

Själva priset har tillverkats av en volymregel som suttit i ett mixerbord som Bernardsjälv har arbetat med som studioansvarig på Soundtrade Studios under 1980-talet.Ett mixerbord som använts för hundratals inspelningar, däribland ABBAs Voulez Vous.

Bernard Löhr på

Bernard Löhr, Mix Bioraphy – Mono Music

Jury – SSES styrelse
Fabian Begnert, Johan Eckerblad, Jan Erik Eriksson, Juhani Hemmilä,
Mia Lorentzson, Torkel Odéen and Jian Rödblom (ordförande)

Foto
Jian Rödblom and Juhani Hemmilä